flag aScAgenda - Tlač

Ako si môžem predvolenú zostavu editovať?

Všetky zostavy v programe aScAgenda je možné editovať.
Editáciou možete meniť umiestnenia textových polí, veľkosť písma, obsah textových polí.
Nami predvolené zostavy môžete používať ako vzory pre zostavy, ktoré ste zvyknutí používať práve na vašej škole, kým na inej škole sa používajú v celkom inej podobe.
Môžete si vytvárať nové zostavy podľa konkrétnych požiadaviek vašej školy (resp. vášho nadriadeného:)

1. Po stlačení tlačidla Tlačiť a výbere tlačovej zostavy, ktorú potrebujete zmeniť si namiesto tlačidla Ukážka tlače zvoľte Editovať zostavu, v menu Nástroje


2. Po otvorení zostavy si môžete zmeniť napríklad umiestnenie textového poľa. Kliknete na ikonu Kladivka a okolo textových polí sa objavia modrou čiarou označené objekty, ktoré je možné premiestňovať a tým meniť vzhľad dokumentu. Možno tieto polia zväčšovať alebo zmenšovať, podľa veľkosti textu.

3. Ak si chcete zmeniť text v textovom poli, dvojklikom na pole sa otvorí nasledovné okno. V ňom si prepíšete text podľa potreby. Po stlačení tlačítka Písmo sa objaví nasledovné okno.

Po stlačení tlačítka Písmo sa objaví nasledovné okno, kde si vyberiete fonty, veľkosti, štýly a pod.

4. Ak si chcete pridať nejaký nový údaj z databázy. Napr. keď do tejto zostavy, kde sú vložené len údaje meno a priezvisko žiaka a dátum narodenia, potrebujete k žiakom ešte priradiť ich triedu.
Po kliknutí na ikonu Kladivka sa objaví Panel, na ktorom je potrebné kliknúť na ikonu písmena A a potom v dokumente vložiť textové pole, podobne ako vo Worde, ak si vkladáte polia. Toto pole sa vždy objaví s pomenovaním text. Po jeho otvorení dvojklikom sa objaví okno s možnosťami pridania údajov databázy.
Vyberiete si údaj Trieda-meno, kliknete na tlačítko Pridaj zvolenú položku. Údaj sa prenesie do stredového poľa. Nezabudnite kliknúť na tlačidlo OK, aby sa Vami vybraný akýkoľvek údaj preniesol do novo vytvorenej zostavy.

Klávesové skratky:

- klávesnica "a" = vytvorenie textového objektu
- klávesnica "c" = vytvorenie čiary
- klávesnica "~" (vlnovka, pod kláv. Esc) = ľavé kladivko, resp. Panel
- Ctrl + s = uloženie

Pozrite aj:
Celá zostava sa vytlačila posunutá oproti tlačivu, do ktorého tlačím
Mám duplexnú tlačiareň a zadná strana sa tlačí posunutá
Ako editovať nové ministerské tlačivá?


Tento článok mi pomohol Tento článok mi pomohol
Tento článok je nepochopiteľný Tento článok je nepochopiteľný
Hľadám niečo iné Hľadám niečo iné

Tento článok bol videný 22688 krát.22688 / 22688
ViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViewsViews

previousarticle Naspäť na hlavnú stránku nextarticle